Waaruit bestaat een goede voorbereiding van het hout ?

Bij schilderwerk is een goede voorbereiding reeds het halve werk. Hoe beter u de ondergrond voorbereidt, hoe beter de producten hechten en hoe langer u plezier beleeft aan het resultaat.

4 stappen : ONTVETTEN, LATEN DROGEN, SCHUREN, ONTSTOFFEN

1/ Nieuw hout voorbereiden :

* 1.1 Ontvet het hout met synthetische thinner, dat u aanbrengt met een niet pluizende doek. Zeer vette houtsoorten zoals pitchpine meermaals ontvetten. Gebruik ammoniakwater (10% verdund in water) voor afzelia en merbau.
* 1.2. Laten drogen.
* 1.3. Het hout licht opschuren in de richting van de houtnerf met schuurpapier P150 tot P180. Als het hout vergrijsd is, moet de vergrijzing worden weggeschuurd.
* 1.4. Afstoffen met een handborstel.

2/ Gebeitst of vernist hout voorbereiden :

* 2.1. Het oppervlak ontvetten met ammoniakwater (verdunning van 10% in water).
* 2.2. Laten drogen..
* 2.3. Licht schuren met fijn schuurpapier P220-P280 of fijner (niet doorschuren)..
* 2.4. Afstoffen met een handborstel

Hoe bepaalde problemen van houtwerk oplossen ?

Blaarvorming, afschilfering of barsten van de oude lagen.

1/ Algeheel afschilferen :

* 1.1 De oude beschermingslagen in slechte staat verwijderen door middel van een afbijtmiddel (bv. Dekapan van De Keyn) of een warmeluchtafbrander.
* 1.2. Na het afbijten, het hout reinigen met synthetische thinner.
* 1.3. Laten drogen.
* 1.4. Licht schuren.
* 1.5. Ontstoffen.

2/ Plaatselijk afschilferen :

Schuur de slecht hechtende delen en ga verder met de voorbereiding zoals hiervoor beschreven. Vooraleer af te werken, deze plaatsen eventueel eerst apart bijwerken om kleurverschillen met de rest te voorkomen.

Vergrijsd hout Vergrijzing treedt op wanneer het hout een tijd onbeschermd werd blootgesteld aan zonlicht, waardoor de bovenste laag houtcellen afsterft.

* 1. De vergrijzing volledig wegschuren met grof schuurpapier (P80-P120).
* 2. Ga verder met de voorbereiding zoals hiervoor beschreven.

Behandeling van barsten en gaten

Vul de gaten en barsten op met WoodLover Gupa Woodfiller en schuur dit gelijk. Dit product is een matte vulplamuur die aan ongunstige weersomstandigheden het hoofd biedt.

Hoe mijn geveltimmerwerk beschermen ?

Op boenwas is geen goede hechting mogelijk. De boenwas dient volledig te worden verwijderd met een geschikt afbijtmiddel, gevolgd door ontvetten met synthetische thinner.

Hoe mijn trap of houten vloer kleuren en vernissen ?

Het is best binnen één systeem te blijven : ofwel watergedragen, ofwel op solventbasis.

Kleur de trap met WoodLover Wood Colors (watergedragen) of WoodLover Solid Vernis. Dat kan u vervolgens afwerken met WoodLover Quick Drying Vernis (watergedragen) respectievelijk WoodLover parket satin (solventbasis).

Hoe mijn geveltimmerwerk beschermen ?

Ceder, den en lork worden vaak gebruikt voor geveltimmerwerk. Dat moet regelmatig beschermd worden met impregnerende producten, die een behandeling in de diepte verzekeren, zoals WoodLover Impregnant semi-mat.

Dit ademend product dringt diep in het hout, reguleert de vochtigheid en weerstaat aan slechte weersomstandigheden.

Wanneer opschuren? Moet men tussen de lagen door ook opschuren?

De finish zal des te mooier zijn, als het hout op voorhand werd gladgeschuurd. Maak het hout dat u wilt schilderen minder ruw met behulp van schuurpapier met een grove korrel.

Schuur nieuw hout nooit nat. Bij het aanbrengen van een eerste laag beits of vernis gaan de houtvezels rechtop staan. Daarom is het een goed idee om na de eerste laag het hout opnieuw lichtjes op te schuren. Eventuele onregelmatigheden of afgelopen druppels moeten worden verwijderd met schuurpapier voor de volgende laag wordt aangebracht.

Ten slotte is licht opschuren aangewezen als het product de tijd heeft gehad om uit te harden. Dit geldt nog meer voor een harde antikraslak of een parketlak, omdat deze vernissoorten snel drogen. Schuur lichtjes op tussen de verschillende lagen om een goede hechting te verkrijgen. Verwijder het stof goed na elke schuurbeurt.

Waarom is het zo belangrijk om buitenhoutwerk te beschermen?

Het hout wordt blootgesteld aan agressie van de zon en slecht weer, maar ook aan natuurlijke veroudering. Het heeft daarom producten nodig die de vochtigheid regelen en haar buitensluiten.

Deze producten moeten ook pigmenten bevatten en een uv-bescherming, waardoor ze niet vergrijzen. Ten slotte moeten ze ook doeltreffend beschermen tegen schimmels en algen.

Welke borstel moet ik gebruiken?

Kies een borstel met zuiver varkenshaar voor producten op basis van solventen en een gemengde borstel met synthetische vezels en varkenshaar voor producten op waterbasis. Een platte borstel is nuttig voor grote oppervlakken, een ronde borstel voor andere werkjes. Behandel grof houtwerk buiten met een rechthoekige kwast.

Het handigste gereedschap om een parket te vernissen en een speciale brede parketborstel, die handiger werkt dan een roller.

Tot welke familie behoort mijn hout?

Een goede voorbereiding is de helft van het werk. Een correct voorbereide ondergrond biedt een betere hechting en zorgt ervoor dat u langer kunt genieten van het resultaat.

1/ Harsbomen

Spar, den, ceder, lork en pitch-pin zijn zachte houtsoorten, met een lage densiteit die na verloop van tijd kunnen verslijten. Ze worden vaak gebruikt voor chalets, houten gevels, tuinhuizen en tuinmeubels. Wij raden aan om impregnerende producten te gebruiken die speciaal voor deze houtsoorten zijn ontwikkeld.

2/ Loofbomen

Eik, kastanje, beuk, es, merbau, esdoorn, afzelia en iep zijn harde, stevige en stabiele houtsoorten. Ze worden gebruikt voor parketvloeren, meubels, deuren en ramen. Ze hebben ademende en vochtregelende producten nodig.

2/ Tropische soorten

Teak, bankirai, iroko en wengé zijn kostbare houtsoorten met een hoge dichtheid die natuurlijke oliën bevatten. Ze worden gebruikt voor pergola’s, terrassen, tuinmeubelen of meubelen voor binnen. Ze worden gevoed met olie om de verdamping van hun natuurlijke oliën te compenseren.

Hoe verwijder ik grijze vlekken van mijn teaken meubelen?

De ontgrijzer voor teak van Wood Lover verwijdert grijs van alle exotische houtsoorten voor buiten (bv. teak, iroko). Even laten inwerken en vervolgens spoelen met helder water.

Wat raadt u aan voor een tuinhuis?

Een tuinhuis wordt vaak gemaakt van spar (vurenhout), eventueel in een inheemse sparrensoort. Dit hout leeft, beweegt en reageert op zijn omgeving. Een dikke afwerkingslaag is dus uitgesloten, gezien de beperkte elasticiteit van deze laag zich niet voldoende kan aanpassen aan de bewegingen van het hout. WoodLover ‘Impregnant semi-mat’ is het ideale product om het hout van uw tuinhuis diepgaand te beschermen.

Schildertips?

Meng vernis of beits zorgvuldig met een roerstok voor en tijdens het gebruik.

Begin steeds bovenaan het oppervlak te schilderen. Breng het product aan met zo weinig mogelijk borstelstroken om een zo egaal mogelijke teint en finish te verkrijgen. Strijk het product eventueel gekruist uit, maar zonder te veel borstelstroken om een mooie finish te verzekeren. Breng het product aan in de richting van de houtvezels en verdeel het gelijkmatig en zonder er opnieuw over te gaan.

Verf op waterbasis moet in een afdoende dikke laag worden aangebracht, zonder echter te overdrijven om afdruipen te vermijden. Bedek ook goed de randen en vang afdruipende verf meteen op.